Er certificering en narresut - eller der der mening i galskaben?Skærmbillede justeret størrelseNu er foråret på vej - og MentorAkademiet er vågnet op af dvalen, så nyhedsbrevene fremover vil komme i en jævn bevægelse. Vi vil sætte turbo på vores kurser, og gang i debatten om, hvordan vi kan øge kvaliteten af mentorarbejdet i det ganske land, og undersøge hvad det er, der egentlig virker, når mentorer har succes.


Vi starter med kvaliteten......


For snart et år siden tog Tom Thinggaard Pedersen - en af Danmarks pionerer indenfor mentorarbejde og forfatter til gode bøger om mentorarbejdet -  kontakt til undertegnede og to andre udbydere af mentorkurser. Det gjorde han, fordi han havde læst vores hjemmesider og hørt om vores måde at uddanne mentorer på. Han havde et ønske om at starte et samarbejde op med nogle ligesindede, så vi sammen kunne medvirke til at løfte niveauet og styrke kvaliteten af kurser og uddannelser for mentorer.

Han havde - ligesom vi andre - lagt mærke til, at der på uddannelsesmarkedet optrådte mange tilbud på kurser og uddannelser, som var af en særdeles fagligt blandet kvalitet. Tilbud som vi i gruppen havde svært ved at se sammenhæng og værdi i  - og som på den lange bane - medvirker til at udvande mentorbegrebet, ved at give mentorer en mangelfuld baggrund at arbejde ud fra.

Det er ikke lige meget hvad man kan, hvis man vil arbejde i mentorfeltet.

Det kræver noget!

En velfunderet faglig viden - en god fornemmelse for mennesker - en vis portion personlig integritet - en stor portion nærvær, - en spiseskefuld ydmyghed overfor opgaven - og meget, meget andet..........

Og det tager lidt tid, dét med fagligheden.......så det kan ikke svare sig at lave mentorkurser, der bliver overstået for hurtigt, for så bliver mentorens karriere sandsynligvis også kortvarig.

Vi besluttede os for at starte et udviklingsarbejde, hvor vi lagde det faktum, at vi rent faktisk jo også er konkurrenter, til side. Vi besluttede frivilligt at underlægge os nogle faglige og etiske rammer for vores arbejde, og signalere til omverdenen at vi står for kvalitet og et ønske om at udvikle mentorarbejdet i Danmark. Det lyder måske prætentiøst - men dét er sådan det er.

Og dette udviklingssamarbejde medførte skabelsen af Dansk Mentor Certificering

Vi var alle meget engagerede og tændte på arbejdsprocessen, fordi vi deler en fælles begejstring over, hvad godt mentorarbejde er i stand til at udrette. Mirakler er måske ikke det rigtige ord - men det er ikke langt fra..... Faktisk oplevede vi lidt at være i gang med at lave et samarbejde, der i sin grundtanke mindede lidt om dét nogen kender som "Dogmefilm brødrene". En gruppe filminstruktører besluttede sig for at underkaste sig et regelsæt, som fjernede alt overflødigt og kunstigt i filmproduktionen.

De ville kun have den rene vare. Essensen.

Sådan har vi det også. Vi vil være med til at sætte den kvalitative og etiske dagsorden i mentorarbejdsfeltet - og synes at kommende mentorer fortjener ordentlig kost.
Vi vil kun have kvalitet og væsentlige redskaber på vores mentorkurser og uddannelser, og vi vi gerne både "opdrage" og opfordre de mennesker, der er ansvarlige for mentorkorps i kommuner, virksomheder, skoler og den private mentorsektor, til at kræve noget af de uddannelser, som de byder deres mentorer. Det betaler sig!

Forårshilsner herfra!


Viggo Müller
MentorAkademiet

Mar 2016
Oct 2014